Inspirációt akarok…. MMMOST!

I

Olvasási idő: 3 perc

Az inspiráció elengedhetetlen a kreativitáshoz…. de persze az inspiráció vagy nem jön, vagy rosszkor jön 😀

Amikor nem jön…
logikátlannak tűnhet, de kezdd el csinálni az adott kreatív feladatot. Ilyenkor ugyan inspiráció vagy ötletek nélkül kezded el a művet, de kis idő után valami furcsa történik. Elkezd ömleni az inspiráció.

Számos kreatív ember számol be arról, hogy úgy ül le alkotni, hogy nincs kedve és ötlete. De ennek ellenére is leül, mert tudja hogy ez akkor megváltozik, ha belekezd.

A belekezdés az ami borzasztó nehéz, és ami előtt sorban állnak a látszólagos akadályok. És ezt még csak leküzdeni sem kell. Csak egyszerűen figyelmen kívül hagyni és leülni alkotni =)

Amikor rosszkor jön….

Mindig a zuhany alatt ér az inspiráció? Engem igen 😀 De akkor sem kell pánikba esni. Az ötletek akkor jönnek a legjobban amikor nem stresszelünk rá, ez viszont ahhoz vezet, hogy a legvéletlenszerűbb szituációkban jönnek a világmegváltó ötletek, amiket nem kellene…. őőőőő….. elfelejtettem =(

Erre pedig egy megoldás van. Annak a jó szokása, hogy feljegyezzünk azonnal mindent.

“És mit csinálsz a zuhany alatt?” kérdezheted joggal.
Nos…. vagy valamilyen memória technikát alkalmazol, mint ezt: Memória mint fejleszthető készség?

Vagy beszerzel egy vízi jegyzetfüzetet 😀 Mert úgytűnik valakit nagyon zavart, hogy nem tud vízben jegyzetelni, ezért feltalálta a megoldást. 😀

Sajnos én itthon még nem találtam, de nem nagy macera rendelni.

Ha rendszeresen nagyon rosszkor jön…
Egy tipikus ilyen helyzet, ha mindig elalváskor jön a rengeteg ötlet. Az ember pedig szorgosan írogatja őket a feje mellé készített jegyzetfüzetbe. E-miatt viszont soha sem alussza ki magát.

Sajnos könnyen ki tudnak alakulni ilyen jelenségek, és például hosszútávon nagyon káros, ha rosszul alszunk.

Ahogy viszont kialakul egy ilyen jelenség, úgy le is lehet szoktatni az inspirálódós részünket (bármi is legyen az :D) hogy ne ilyenkor indítsa be a gyárat.

Egyszerűen ignoráljuk a rosszkor jött ötleteket, és hagyjuk őket kárba veszni. Ez ijesztően hangzik először, de hamar elkezd leszokni az inspiráció arról, hogy ilyenkor garázdálkodjon az agyunkban. És átszokik egy más időpontra. Mondjuk valami kevésbé hajnali 2:17-re 😀

Borítókép fotója: Kelly Sikkema on Unsplash

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.