Ha nehezen veszed rá magad…

H

Ha nehezen veszed rá magad hogy egy új projekttel/hobbival napi szinten foglalkozz, ne ess pánikba. Ez tök természetes és hétköznapi jelenség. Mindenkinél van ilyen… Persze nem ártana valamit tenni ellene.

Hátha ez segít  =)

Lődd be a lécet zavaróan alacsonyra….
A napi célodat az írásban, festésben, rajzolásban, zenélésben úgy határozd meg hogy könnyebb legyen megtenni, mint nem.

Pl.: Naponta kinyitom a szövegszerkesztőt.
Naponta a kezembe veszek egy ecsetet a vászon előtt ülve.
Naponta kinyitom a kottát.

És ennyi. Nem több :p

Ha kinyitottad a kottát, vagy megnyitottad a szövegszerkesztőt, már pipálhatod is be, hogy meg vagy aznapra. A 7 napos kihagyás nélküli sorozat se lesz gond így, hiszen ez olyan apró cselekvés amit magaddal szemben cikibb nem megcsinálni 😀

És ha már leültél, plusz épp van időd, ne aggódj, nem fogsz leállni.

Ez a gyakorlat pont azt a nehézséget/túlgondolást/kifogáskeresést ugortatja át veled, ami valaminek az elkezdésével jár.

Ha már úgyis kezedben az ecset…. Könnyebb nem abbahagyni 😀

A másik dolog amit megold ez a kis szokás, hogy napi rutinná válik a feladat.
Ha az ember hetente egyszer ül le csinálni valamit, ott van az a gondolat, hogy ha 6 nap alatt semmit nem téve, nem omlott össze az univerzum, akkor még 3 nap kihagyásával se fog.

És bumm… Így marad el aztán idővel örökre a hobbi.

Ha viszont napi szinten gondol rá az ember és pl. 19 napja minden nap foglalkozott vele… Nagyobb erőbefektetés nem megtenni aznap és 0-rol kezdeni számolást, mint megtenni és 20ra váltani a számlálót.

Persze lesznek napok amikor tényleg csak megnyitja az ember a szövegszerkesztőt, majd be is zárja. Vagy épp csak 15 perce lesz a dologra. De azután jön mondjuk egy hétvége, és ugyan az a kmindennapi kotta kinyitás 2 óra önfeledt zenéléshez vezet.

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.