Hobbit, pénzkeresetért?

H

Gyakran azért vágunk bele egy szájdprojektbe, mert pénzt akarunk keresni vele. Vagy a munkánk mellett, vagy a főállásunk helyett.

Ez viszont csapdákat rejthet, ha átgondolatlanul fejest ugrunk bele.

Ha azt az elvárást támasztjuk a projekttel szemben, hogy hamarosan pénzt kell hozzon a konyhára, vagy véletlenül, le kellene váltania főmunkaidős állandó jövedelmünket… nagy nyomást teremtünk.

Két negatív dolog is történik azonnal.

1.: Elveszítjük azt, amiért elkezdtük
Feltehetőleg a szabadság érzet volt az amiért beleszerettünk abba a hobbiba/projektbe. Végre a saját főnökünk lehetünk, és bármit alkothatunk.

Nos ha túl hamar ha kell, erőszakkal is, de pénzre van szükségünk belőle…. el is repült a szabadság érzet.
Megjelent a nyomás, a határidők, a kényszer, hogy ne bármit alkothassunk, hanem “valami azonnal eladhatót”.

Vagy legalábbis annak látszót.

És ezzel jön a második hatalmas negatívum

2.: Elveszítjük őszinteségünket, és támogatóinkat
Ha gyorsan kell valamit eladni, és mindenáron, mindenkinek… nos… szerintem kerestél már te is rá marketing technikákra amik ezt igérik.

Légy őszinte magaddal… Ezek alattomos módszerek. Félelemre, felfújt “hype”-ra, valótlan ígéretekre, nyomásra, és pszichológiai trükkökre épülnek.

A szomorú dolog pedig az, hogy szinte csak erről fogsz információt találni, “marketing” címszó alatt.

És ezek a dolgok rövid távon valóban működ(HET)nek. De ha neked személy szerint pont sikerül velük eredményt elérni… még ott van a hosszútáv kérdése.

Hosszútávon kibukik a trükk és az őszinteség hiánya.
Akik szivesen költöttek volna pénzt a projekted végtermékeire, rájönnek, hogy átverték őket, hogy birkaként lettek terelve. Elvesztik minden hitüket benned, és abban amit csinálsz.

Így pedig mehetsz vadászni új “bepalizható” emberek után. Újra és újra eladva a lelkedet, folyamatos stresszben élve attól, hogy megint mehetsz “eladni”, már rég nem azzal foglalkozva amiért az egészet annó elkezdted.

Mit tehetsz e-helyett?
Kezdd lassan. Alkosd amit tényleg szeretnél alkotni.
Ha a munkád gátol, keress valami kisebb felelősséggel és stresszel járó pozíciót a szakmádon belül. Ha úgy sem a munkád éltet, az sokkal jobb lesz “kenyérre” 

Az internet pedig nagy. Lassan, és munkával, de meg fogod találni azokat az embereket, akiknek tetszik a valódi éned, és őszinte alkotásaid. Észre sem veszed, és már emberek állnak sorban azért amit tényleg szívből alkotsz.
És nekik a 99%-uk nem a barátaid közül fog kikerülni, hanem olyan emberek közül, akik ma még nem is sejtik, hogy létezel  De ez változni fog!

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.