Alkotásunkat egy ponton “pénzzé tenni”?

A

A hobbink vagy szájdprojektünk gyümölcsét joggal szeretnénk egy ponton “pénzzé tenni”.

De ha az ember az internetet böngészi csak olyan reklámok jönne szembe, még független alkotóktól is, ami félelemkeltéssel, kapzsiság és türelmetlenség kihasználásával, meg mindenféle trükkökkel akarnak nagyon és azonnal eladni nekünk, felhájpolt dolgokat ismeretlenül.

Hogyan kerülhetjük el azt, hogy mi magunk is marketingszagtól bűzölögjünk amikor szeretnénk egy kis mellékes bevételt a projektünkből? 🤨 Egyáltalán el lehet kerülni ezeket a marketing trendeket?

Az a probléma, hogy ha az ember elérkezik arra a pontra, hogy szeretne esetleg egy kis mellékes jövedelmet a hobbijából, és rákeres, hogyan is tehetné ezt, csak ilyen jellegű tanácsokat/cikkeket/videókat/oktatóanyagokat fog találni.

Tehát gyakorlatilag, elkerülhetetlen a dolog. És ezért nem is lehet hibáztatni senkit aki ilyeneket alkalmaz.

Az is probléma, hogy először ilyen jellegű oktatóanyagokra költ el az ember több tíz- és százezer forintot, majd a fentebb említett technikák alkalmazására még ennyit vagy sokszor ennyit.

És mi ennek az eredménye?

– Közben kiég az ember, mert látványos látszatot, hájpot kell fenntartson.
– Elveszti azt amiért igazából elkezdte a projektet. A szabadság érzetét.
– Elidegeníti magától azokat akik egy hullámhosszon lettek volna amúgy vele. (gondolj bele, te sem nyomsz lájkot ott, ahol megpróbálnak hülyének nézni)
– Viszont szerzel magad köré egy seregnyi embert akit csak a hájp és a külcsín érdekelt, aki majd a pszichológiai trükkök hatása alól kikerülve, pislognak rád, hogy te ki vagy, és miért is kezdtek el követni… majd eltűnnek.
Te pedig kersheted az újabb ilyen embereket.

Felvetnék ezért e-helyett egy alternatívát.

Nem vagyok nagy marketing guru, de emberből vagyok. És ahogy te sem, én sem szeretem amikor hülyének néznek, manipulálni próbálnak, és őszinteség helyett valami látványossal próbálnak hatni rám.

Hogy hangzik ez helyette?

– Őszintén bemutatni, hogy ki is vagy, és miért vágtál bele a hobbidba, projektedbe
– Felvállalni azt hol is tartasz
– Bemutatni a munkafázisaidat
– Megosztani a gondolataidat/ötleteidet/kérdéseidet/félelmeidet
– Segíteni másoknak, akik ugyan azon az úton járnak mint te, de pár lépéssel utánad.

Legyél akár hobbi festő, zongoratanár, fotós, coach, jógaoktató, hobbi kertész, vagy imádsz autókat restaurálni… ezek közül mindegyiket meg tudod tenni.

És most jön a “trükk”.  

Ahelyett, hogy folyton eladni akarnál az embereknek, azt a pénzt amit reklámozásra szánnál, szándd arra, hogy ezeket a dolgokat juttasd el az emberekhez.

Hogy még egy agresszív, “maeste éjfélig szuperakció, nemaradjle, mert a versenytársaid akkor elhúznak, szupercsomagajánlat Pistikétől, aki nagyprofi”
helyett….
Egy őszinte gondolat, kérdés, történet, műalkotás, vagy épp segítség kerüljön eléjük. Mint fizetett “hirdetés”.

Te melyiknek örülnél jobban? A kettő közül kit kezdenél szivesen követni? 

Gondolj bele, ahogy a rossz, a félelemkeltés, a kapzsiság és türelmetlenség szítása is további hullámokat vet. Egy pozitív gesztus is.

És hol van ebben neked a mellékes bevételed?  

Így végre azok az emberek lelnek rád, akik azért kedvelnek aki vagy és amit csinálsz, és ahol tartasz.
Nem kell többé hamis tökéletes képet mutass magadról, angy erőfeszítések árán minden nap.

Ezek az emberek, akkor is tőled szeretnék majd azt a táncórát, a falukra a következő festményt, vagy a következő profil fotójukat, ha csak suttogva azt mondod… “szombaton ráérek, mihez van kedvetek? 

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.