Tényleg trükkökre van szükségünk, nekünk alkotóknak a jó marketinghez?

T

Ha az ember mellékes jövedelmet szeretne keresni a hobbijából/szájdprojektjeiből az interneten, tényleg a közönsége “hüllő-agy”-részét kell célbavegye? 

Az agyunk ezen apró része felel a túlélésért és reprodukcióért fontos érzelmi reakcióinkért. 🧠

Viszont az innen könnyen kiváltható ösztönös félelem, kapzsiság és türelmetlenség, amiket olyan nagy erőkkel igyekszünk leépíteni társadalmunkban, folyamatosan ingerelve van a mainstream internet marketing által. 

“A lehetőség ma éjfélkor bizonytalan időre bezárja kapuit. Ne maradj le!”
“Ne menj el üres kézzel!”
“Ingyenes webinar”
“Zúzd le a konkurenciádat!”
“… amivel megduplázhatod a bevételedet egy hónap alatt!”
“Garantáltan”

Vagy épp egy gombon a felirat:
“Ide azonnal az ingyenes PDF-emmel!”

Mindent, most azonnal, különben lemaradsz, “sohasemnemleszilyentöbbet”, nem lesz akkor ez a birtokodban, elhúz a konkurencia, akit amúgy is le kéne mészá… őő… köröznöd, különben éhenhalsz…

Minden ingyenes, és mindent garantálunk persze mégsem, mert az emailcímedet kell adnod érte, ja és 5000 emberből egynek sikerült elérnie azt a csodálatos beigért eredményt.

Mindezek felett pedig, mindent átjár egy kis borzalmasan angolos szóhasználat és szórend, még akkor is ha nem gép fordította, hanem felnőtt magyar ember írta, saját tanulmányai alapján.

De mi ez a jelenség?

Sajnos azok a téveszmék terjedtek el, hogy csakis akkor lehet eladni, és pénzt keresni, ha az emberek alacsonyabbik énjét hajtjuk pszichológiai trükkökkel bele egy hálóba.

Ez tévhit!

Noha sajnos működnek ezek a félelemre és egyéb ösztöni dolgokra épített taktikák, csak rövidtávú eredményeket hoznak, és kiábrándítanak belőlünk mindenkit.

De, “Lehet enélkül életben maradni?” 

Szerencsére vannak olyan emberek akik ezt abbahagyták örökre, mert nem bírta már a lelkiismeretük. Nem hinnénk, de köszönik szépen boldogan megélnek,  olyan hűséges közönséggel és vevőkkel akik velük egy hullámhosszon vannak, és akikkel imádnak együtt dolgozni/akiknek imádnak alkotni.

“Az emberek hüllő-agyát bátorítva, az eladók (és politikusok) valóban nagyobb mértékű irányítást nyernek a közönségük felett, rövid távra. Ez befolyás mások felett, sokkal inkább mint mások ösztönzése.

Én arra tötekszem inkább, hogy a közönségem a tudását gyarapítsa, és azt a képességét, hogy egyre jobb és jobb döntéseket hozzon. Nem pedig, hogy letörjem a szabad akaratukat, a saját nyereségem érdekében.
Azzal, hogy az ember a hüllő-agynak ad el, még több félelmet, kapzsiságot és türelmetlenséget szül a társadalom számára. Akkor pedig minek a rövidtávú nyereség, ha közben egy olyan világot építünk vele, amilyenben nem élnénk szívesen?”
George Kao – őszinte -marketing coach és tréner.

Ha valahogy pénzt szeretnél csinálni a hobbidból/szájdprojekteidből, ne tedd se magadat, sem a környezetedet tönkre trükkös marketinggel! 

Segíts őszintén másoknak, szólj a benned és bennük rejlő magasabb értékekhez, légy türelmes.

Ha teheted, kerüld azokat a termékeket és szolgáltatókat, akik ilyen aggresszív módon próbálnak téged is megtéveszteni, becsalogatni, pánikvásárlásba kergetni.

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.