Szeretnél emlékezni a rosszkor jött ötletekre? :D van rá technika

S

Bár a memória kérdésköre elsőre talán nem hangzik szorosan kapcsolódónak szabadúszó és hobbi projektjeinkhez, mégis számomra rendszeresen menti meg ugyan az a memória technika a “rosszkor”* jött szuper ötleteimet már évek óta 🙂

———————-
*(Pl. A zuhany alatt jött inspirációt, vagy a hajnali 2kor álmatlanságtól szenvedve az ágyban megszülető ötleteket, amik jegyzetfüzet hiányában elvesznének.
[az ágy nyikorog és a gyerek és a párom is ott alszik… igen tudom… lefekvés előtt kellett volna bekészíteni a füzetet :D])
————————

Íme tehát a nem csak hasznos de szórakoztató és kreatív gyakorlatnak sem utolsó technika:

Gondolnád hogy a memória-bajnokságok indulói ugyan olyan memóriával rendelkeznek mint te vagy én? 😮 😛

Csak tudják miben jó az emberi memória, és a megfelelően használják. Persze ezt gyakorolják is sokat 🙂

De ez mindennel így van. Ha tudod, hogyan müködik sokkal könnyebb pl. Főzni is 😀 vagy csapatot vezetni, vagy kommunikálni 🙂

Na de vissz a memóriára.

-Kenyér
-wc papír
-1kg Nutella
-pillanatragasztó
-gyufa
-light kóla
-egy zsugor ásványvíz
-9 voltos elem
-tej

Most pedig takard ezt le és emlékezetből ismételd meg… sorrendben! 😛
Nem kell azonnal, olvasgathatod elötte.
Ellenörizd aztán a lista alapján 🙂

….

No… Hát milyenek lettek az eredmények? 😀
Ne aggódj mindjárt menni fog 😉 és még jól is fogsz szórakozni közben.

Az az igazság, hogy az agyunk nem valami jó fogalmak megjegyzésében.

Viszont evolúciósan érthető okokból, baromi jól megragad benne, mi hol van, vagy ha valami nagy, szines, szagos, mozog, furcsa, vicces, abszurd, szexi…

Úgyhogy alakítsuk át az információt ilyenekre, hogy magától megragadjon 😉

(Van akinek úgy alakult ki a memorizáló szokása hogy ezt a logikát használja magától, de ez ritka. Viszont mi többiek is minimális gyakorlással ugyan oda juthatunk.)

Kenyér…. Uncsi egy fogalom. Annyira átlagos, hogy nincs is kedve megjegyeznie az agyunknak 😀

De ha elképzelsz egy péket amint nagy lapáton épp kivesz egy kenyeret a kemencéből, és a kenyér lángol, égett szag van, érzed a perzselő hőt az arcodon, majd egy másik pék egy tűzoltó készülékkel neki esik, akkor az már sok szempontból emlékezetesebb 😛

Ahhoz pedig hogy sorban idézd vissza a listát, használhatjuk azt a remek túléléshez fontos funkciónkat, hogy emlékszünk hol a táplálék, merre az ivóvíz és hogyan jutunk haza.

Nagyon könnyű felidézni a saját barlangunk belsejét is. Hogy melyik falra melyik mamutot festettük és hol hagytuk a lándzsát 😀. Képzeld el, hogy belépsz a lakásod bejáratán és sorban végigjárod az összes szobát, a nagyobb bútorokra/tárgyakra rápillantva.

Ott lehet például a postaláda, vagy a cipős szekrény az előszobában, majd a fürdőben mosógép, kád, lehet épp a konyha a következő, hűtő, sütő stb.

Fontos hogy fejben úgy menj ezeken végig, ahogy valóságban is lehetséges, pl. ne ugorj előre majd vissza 😛

Ha végigértél akkor pedig máris kombinálhatjuk a két technikát. Emlékszel a pékekre az égő kenyérrel az égett szaggal és a poroltóval?

Mi lenne ha a postaládádból vennék épp ki azt a lángoló kenyeret? 😁

De hagyjuk is őket a dollgukra és lépjünk tovább a bejárathoz…. Ahol sajnos valaki mindent “bewépézett” úgyhogy kezünkkel kell leszakítsuk a sok toalettpapírt, hogy át tudjunk jutni arra. (Hétköznapi…. Biztos veled is gyakran megesik 😁)

Ahogy beléptél, valami furcsát érzel a talpad alatt… Kedves párod áll tőlet nem messze (a szerinted leg szexibv ruhájában) a padlón egy hatalmas nutellás bödönnel amibe éppen a felmosótokat tunkolja majd keni szét a padlón. “A levegő Nutella koncentrációja eget rengető”… Közli az orrod.

A pillanatragasztótól viszont már a te fantáziádra bízom 😉

Csak haladj előre, minél emlékezetesebb pontokra elképzelve ezeket (kezet pl. biztos mindig mosol ha hazaérsz, dobd be a képbe mellé a pillanatragasztót akár 😀 )

Legyen minden kép nagy, szines, szagos, mozgó, furcsa, vicces, abszurd, vagy szexi…

Engedd szabadjára a dolgot…. Senki nem figyel 😉

Megvárlak amíg a végére érsz, jó szórakozást 😉

…..

Most pedig ismételjük meg a korábbi gyakorlatot. Idézd fel kérlek a listát sorban elejétől a végéig 😛

Csak sétálj végig a lakáson fejben ismét ugyan azon az útvonalon, és ellenőrízd a listáról utána 🙂

Gratulálok 🙂

Látod amikor nehezen marad meg valami a memóriában, nem veled van a baj, nem is az önbizalmaddal, egyszerüen nem tanította meg senki miben is jó a memóriánk. És elég frusztráló láncfűrésszel üvegpoharakat fényesíteni 😁

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.