Munka/család melletti projektjeinkhez nem biztos hogy működnek a szokásos produktivitási tanácsok

M

Amikor egy főállás/gyereknevelés mellett vágsz bele egy projektbe duplán érezheted úgy magad, hogy semmilyen produktivitási bölcsesség nem segít rajtad.

Teendőlisták, appok, jegyzetfüzetek, elméletek és rendszerek állhatnak hegyekben, mégis úgy érzed nem haladsz, sosem tudod mi lenne az aktuális tennivaló, aggódsz hogy elfelejtesz valamit, és ezek miatt vagy végtelen görgetésbe fullad a dolog mindíg, vagy éppen ellenkezőleg megállás nélkül gürizel a projekteden munka után.

Egészséges produktivitási szokásokat amúgy is nehéz kialakítani, de ha ez egy munka után/előtt intézendő projekt akkor még kevesebb akaraterőből meríthetünk ehhez.

A legtöbb forrás amit találhatunk ráadásul a napi 8óra munka szempontjából íródik, és keveset gondolnak a teljesen szabadúszókra, vagy azokra akik a napi rendszerükön kívül egy egyéb projekttel is foglalkoznának.

A szabadúszás egy külön téma, amivel egy másik cikkben foglalkozok majd produktivitási szemszögből, de ez a munka melletti projekt dolog valamiért egészen furcsa.

Olyan mintha a napi kis produktivitási rendszerekbe ez “csak plusz egy projekt”-ként beleférne.De valamiért mégis ritkán működik így.

Én a saját tapasztalataimra építve valahogy így fogalmaznám meg ennek az okát:

Az ember azért akar hirtelen összeszedettebb lenni, és rendszerbe foglalni teendőit, új produktivitási szokásokat kialakítani, mert lett “ez az új projektje” a munka mellett.

És míg a munkában és a mindennapi életben eddig nem volt szüksége erre, most hirtelen lett.

A napi rutinja például már lehet, hogy jól begyakorolt, ezért nem kellett eddig hozzá.

A munkában pedig feltehetőleg ilyesmi rendszer nélkül is tudott eddig dolgozni, mert mindig egyértelmű volt pl., hogy mikor mit kell csinálni és mi a prioritás.

1: Nade…. hirtelen az ember a saját főnökévé vált ebben a projektben, és itt kellene valamilyen rendszer.

Az ember elkezd kutatni, és talál mindenféle bölcseleteket, rendszereket, appokat, és elkezdi ezeket használni.

Viszont ilyenkor könnyen elfelejtjük, hogy a saját kis projektünkhöz van szükségünk erre az új szemléletre és rendszerekre, és ehelyett megpróbáljuk hirtelen és egyszerre az egész életünket belezsúfolni ebbe.

“A”-ból hirtelen “Z”-be akarunk ugrani, ami a kettő közti szakadék miatt (ahol B, C, D, stb. lenne) ezuhanunk és landolunk “nekemeznemmegybénavagyok”-földén, lent a sötétben. 😃

Ha pedig valami miatt ezt megúsznánk, vár ránk a következő csapda.

2: Munkánk melletti projektjeinkkel ritkán foglalkozunk minden nap. Sőt, van hogy hetekig nincs rá időnk valami miatt. Az időkihagyás viszont minden új rendszer és szokás elsőszámú gyilkosa 😕

Ez a rendszertelenség irdatlanul megnehezíti egy ilyen rendszer vagy logika megtanulását és használatát.

Míg azoknak akik a mindennapi munkájukhoz/életükhöz szeretnének egy ilyen rendszert kialakítani, segít az, hogy minden nap aktuális a dolog….

A munka mellett alkotóknak viszont nincs meg ez a segítség.És végül ott van még az a csapda is, hogy….

3: …elég sok produktivitási rendszer összetett és bonyolult. Ami persze hasznos lehet ha az életünk nagy részét próbáljuk rendszerezni ezzel, ám alkalmatlan így a rendszer azoknak akik az amúgy is kevés szabadidejükben szeretnének még produktívabbak lenni.

Nekik nincs idejük egy bonyolult rendszert fenntartani.

Ezért is tűnhet úgy számukra, hogy több időt vesz el egy ilyen rendszer használata, mint amennyit nyerünk vele.

Ami igaz, de! a semmilyen rendszer haszálata is rengeteg időt rabol el tőlük 🙂

Elég összetett dolog ez tehát, és kevés helyen kapunk erre megoldást, mert kevés ember gondolkodik azon, hogyan lenne a rendszere alkalmazható azoknak akik munka melletti projektjeikre használnák azt.

Komplex kérdéskör ez, de azt a pár gondolatot megosztom veletek, ami nekem hasznosnak bizonyult 🙂Olyan rendszerre van szükséged ami:

– ha nem a projekteden dolgozol, de jön egy jó ötleted, bele tudod maximum 3 kattintással/mozdulattal rakni, legfeljebb 10 másodperc alatt.

– Olyan rendszer kell amit kevés idő karbantartani, amihez fontos hogy: csak a legfontosabb dolgokat követi amit muszáj megtegyél és- egyszerű használni/mindig kéznél van.

– Akár 2 hét után elővéve is érted belőle maximum 5 másodperc alatt, hogy mi a következő fontos teendőd, tehát priorizált benne az információ.A konkrét rendszer persze mindenkinek más lesz, ezért nem is írnék konkrétumokat, bár építőelemeket szívesen osztok majd meg veletek 🙂

Ha pedig nektek vált be valami, bátran osszátok meg a többiekkel a kommentek közt! 😊

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.