Félbehagyni fontos

F

Mostanság tanultam meg, hogy félbehagyni (majd folytatni) amit csinálunk legalább olyan fontos a projektjeinkhez mint elkezdeni azokat.

Kezdjük először azzal hogy milyen amikor nem hagyjuk abba?

Talán ezt a legtöbbünk jobban ismeri 😁

Végre rászántuk magunkat, hogy leüljünk megírni, megfesteni, létrehozni, megcsinálni valamit.

Eszünkbe jut, hogy ezt is meg azt is meg kell hozzá csináljuk, szépen haladunk a részletekkel (már ha a közben adódó figyelemeltereléseket jól kikerültük, de az egy másik téma 😛 )
De még mindig messze a kész állapot. Látjuk mi a következő lépés, nekimegyünk hát annak is, hiszen ki tudja mikor lesz erre újra időnk és amúgy is épp belejöttünk.

Aztán még mindig van egy további feladat es még mindig van egy (sőt ha befejeztük, még akkor is lehetne ezt vagy azt csinálni vele…)

Majd azt vesszük észre órák múlva, hogy egy csomó más betervezett dolgot nem csináltunk meg cserébe. Házimunka, másokról gondoskodás, pihenés, alvás, szórakozás, könyvelés, stb. amik most e-miatt tolódnak és torlódnak.

Az egész vége pedig egy hülye érzés amiben keveredik a bakker nem igaz, hogy nincs még kész, a sose lesz időm folytatni, a jó volt mindenről megfeledkezni, a jajj de most akkor mikor fogom beadni az adópapirokat és kivinni a kukát ma már nincs kedvem holnap meg nem lesz időm, és a hű felkelt a nap.

Mivel ez az alapjárat, könnyen azt gondoljuk, hogy nem is lehet máshogy. Hogy nem lehet más módon lelkesedett, fókuszált állapotba kerülni és időt taláni összetett dolgainkhoz, és hogy muszáj elszenvedni a belefeledkezés miatti csúszást az életünk többi területén.

Pedig ez is csak edzés kérdése. Ha nem gyakoroljuk nem tudunk gyakorlatot szerezni benne 🙂

Érdemes edzeni a készségünket a flow megtörésére, és gyakorolni azt hogy hogyan folytassuk a dolgokat aztán onnan ahol abbahagytuk.

Ez azokhoz a dolgokhoz főleg hasznos rutin amiket nem főmunkaidőben csinál az ember 🙂

About the author

Peter Varnai
By Peter Varnai

Peter Varnai

Get in touch

Heey, I'm Peter. Father of 2, filmmaker, solopreneur, and a helper of other solopreneurs and self-employed people. :) Feel free to reach out to me and let's have a virtual coffee. or Sign up for the newletter.